Advies voor het aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt er van op en uw huis blijft in de zomer koeler. Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning.Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. U kiest zelf.

Geveltuintje maken

Wanneer je een geveltuintje wilt maken dan mag je zelf aan de slag.Kortom tegel eruit plant erin. De gemeente laat jet aan de bewoners zelf over. Ook zijn er geen banden meer vanuit de gemeente, je zult dus de tegels als rand moeten gebruiken. Misschien dat er toevallig nog wat banden uit een tuin vrijkomen in jouw wijk. Je kunt dit navragen bij de wijktuinman of stuur even een mailtje via het formulier voor dan proberen we te helpen voor de juiste contactpersoon.

Instructies om zelf aan de slag te gaan
Haal ongeveer 1,5 stoeptegel weg langs de gevel, graaf de sleuf op de lengte en breedte die je wilt hebben en zet de stoeptegels rechtop als afscheiding tussen stoep en tuintje. Laat de tegels ongeveer 5 tot 10 cm boven de stoep uitsteken.Houd ongeveer 45cm aan voor het tuintje, gemeten vanaf de gevel tot aan de stoep. Je hebt dan genoeg ruimte voor variatie in de opbouw van het tuintje.

Het graafwerk

Kijk eerst of er ruimte voor uw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1.80m van de stoep overblijft. Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen.Als er kabels en leidingen liggen, kunt u de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning. Je zult aan de slag moeten om voldoende diepte in het tuintje te krijgen voor de wortels, omdat planten niet van zand houden, maar van aarde. Bovendien houdt aarde beter water vast dan zand. Houd voor de diepte van het tuintje ongeveer 30 cm tot 40 cm aan. Dat is zelfs ruim voldoende voor heesters. Het beste kun je een combinatie van potgrond en tuinaarde gebruiken. De potgrond is wat ruller en de tuinaarde geeft wat meer voeding. De mix is 50-50.

Planten

Tja, daar ligt dan een mooi braak stukje zwarte grond met een bandje erom heen. Tijd voor het leuke werk: de plantjes.Bedenk goed welke planten u wilt gebruiken. Niet alle planten zijn namelijk even geschikt voor een geveltuin. Gebruik in ieder geval geen planten die uitgroeien tot grote struiken of bomen. Plant om overlast te voorkomen geen grote prikkende struiken. De wortels van deze planten worden namelijk ook erg groot en kunnen problemen geven aan de leidingen. Je mag geen afrastering aanleggen rondom de geveltuin.

Iedereen droomt van mooie planten en bloemen, maar houd ook rekening met het klimaat rondom jouw tuintje. Ligt het tuintje op het zuiden? Dan is er de hele dag zon en zul je op zoek gaan naar planten die houden van veel zon. Houdt er ook rekening mee, dat de regen niet altijd in de tuintjes valt, omdat ze te dicht tegen de gevel aan liggen. We hebben een lijstje op de website, beste plantenbibliotheek vind je op het internet: Google b.v. Type in “planten in de zon” of “tuin op het westen” en begin met “afbeeldingen”. Je klikt op wat je mooi vind en dan zie je wat voor grond de planten nodig hebben, hoeveel water, hoe hoog ze worden en wanneer ze bloeien. Maak een lijstje met al deze zaken en sla foto’s op. Zo creëer je een mooie privé catalogus. Houd ook rekening met de seizoenen, want sommige planten bloeien in de zomer en andere in voor- of najaar. Er zijn zelfs planten die bloeien in de winter, zoals de Viburnum of de Helleborus. Ja, zelfs vorst en sneeuw.

Inrichting

Waarom zijn sommige tuintjes toch zo mooi en andere niet.Wel, dat kan o.a. aan de inrichting liggen. Is er een raam boven het tuintje of ligt het tuintje langs een blinde muur? In sommige gevallen wil je lage, kleine planten in andere juist hoge en brede planten. Bij een tuintje met lage planten kun je kiezen voor een opbouw van hogere planten tegen de muur (tot b.v. 45 cm) een middenpartij (b.v. 20-30 cm) en aan de voorzijde bodembedekkers (5-10 cm). Vergeet niet, zoals hierboven aangegeven, dat planten in verschillende seizoenen bloeien. Klopt, het is een hele puzzel. Maar, een tuin is nooit af en al doende leer je. O ja, niet vergeten in het najaar de bolletjes in de grond te stoppen voor een kleurig voorjaar.

Verzorging

Veel zon in het tuintje betekent water, water, water, vooral tijdens hete, droge zomers. Tenzij je voor die zon- en droogte minnende planten hebt gekozen. Naast water willen sommige planten ook graag voeding, zoals kalkvoor lavendel en mest voor rozen. Zit er groene vlieg of ander insecten gespuis in jouw prachtige plant? Er is zeer effectief, biologisch afbreekbaar anti-insectenmiddel verkrijgbaar. Onderhoud betekent ook snoeien, na de bloei b.v. om een tweede bloei te stimuleren. Wederom zal Google hierbij kunnen helpen wat betreft het wanneer, hoeveel en waar. In het najaar kun je snoeien om overbodige takken weg te halen, maar die snoei kan ook in het voorjaar, dit heet snoei voor vormbehoud. Niet snoeien betekent vaak minder bloemen of kaal hout. In het voorjaar het gevallen blad van de eigen planten of van bomen in de omgeving weghalen. Je wilt immers, dat de aarde opwarmt, zodat de bolletjes voelen dat het tijd wordt voor hen om te schitteren.

Tenslotte: lukt het niet met die ene plant, omdat die toch liever ergens anders staat? Nou, dan verplaats je de plant gewoon. Teveel gesnoeid en nu loopt de plant niet meer uit? Dat was een belangrijke les en je schaft een nieuwe plant aan of misschien hebben de buren een stekje. Tuinieren is eenleerproces en hoeveel je ook googled of vraagt aan andere geveltuinierders, het gaat nu eenmaal wel eens fout. Zelfs ervaren tuinierders of professionals krabben zich wel eens achter de oren.

Veel plezier met het tuintje!

Let op!

De grond onder uw geveltuin blijft eigendom van de gemeente. Als de gemeente of nutsbedrijven werkzaamheden moet verrichten aan kabels en leidingen onder uw geveltuin of uw straat wordt opgehoogd, dan kan het zijn dat de geveltuin wordt verwijderd of beschadigd. Veelal ontvangt u voordat werkzaamheden beginnen een brief met omschrijving van de werkzaamheden en de planning ervan.

Download folder Gemeente Rotterdam

Contacten in de wijk

  • Geheel noord: wijkregisseur zijn Paqui Roos
  • Agniesebuurt en Provenierswijk: wijkconciërge Walter Joosen (06 18293299)
  • Oude Noorden: wijkconciërge Peter Heij (06 51621210)

Of we proberen de juiste persoon te vinden om uw tuin aan te vragen dan wel te verwijderen. Gebruik het formulier op deze site.

Werk samen aan een groenere straat

Probeer bij het aanleggen van uw geveltuin ook uw buren te betrekken.Wellicht kunt u hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag tegaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooierdan één geveltuin. Ook de gebiedscommissie, wijkraad of wijkcomité zou u kunnen helpen met een financiële bijdrage.

adminEen geveltuintje aanleggen